Jak przygotować czekoladową polewę o idealnej konsystencji? Podpowiadamy!

Istnieją dziesiątki sposobów na przygotowanie czekoladowej polewy, która stanowi niezbędny dodatek do wielu wypieków. Jednak nie wszystkie receptury, które można znaleźć w sieci rzeczywiście się sprawdzają. Dziś prezentujemy przepis, który stanowi gwarancję sukcesu!

Z czego powstaje idealna polewa?

Rozmaite przepisy na polewę czekoladową zakładają użycie różnych składników. Na liście pojawia się między innymi masło, kakao, a według najprostszej koncepcji wystarczy po prostu roztopić czekoladę w kuchence mikrofalowej lub rondlu. Jednak taka polewa może być tylko doraźnym rozwiązaniem, bo nie będzie miała idealnej konsystencji. Sekret przepisu tkwi w dobrej kompozycji składników i odpowiednich proporcjach zachowanych pomiędzy nimi. Do przygotowania polewy czekoladowej najlepiej wykorzystać:

  • 150 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 250 ml śmietany kremówki 36%,
  • 3 łyżki białego cukru.

Zależnie od preferencji, ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć, pamiętając, że czekolada jest słodka sama w sobie.

Jak przygotować czekoladową polewę, która zawsze się udaje?

Wyposażeni w składniki przystępujemy do dzieła. Śmietana i cukier wymagają zagotowania w rondlu. Po ich odstawieniu z ognia należy dodać do naczynia około 150 g czekolady podzielonej na mniejsze kawałki. Składniki wymagają mieszania, dopóki czekolada się nie roztopi, a masa nie stanie się idealnie gładka. W tym momencie polewa jest już gotowa i można ją odstawić, ale nie na zbyt długo.

Jak pokryć wypieki polewą?

Aby polewa idealnie rozprowadziła się po cieście lub innych wypiekach, w trakcie rozlewania powinna być jeszcze ciepła, dlatego nie wolno doprowadzić do jej zbyt szybkiego wystudzenia. Tylko wówczas stanie się idealnie gładką ozdobą deseru. Polewa wykonana zgodnie z tym przepisem ma bardzo szerokie zastosowanie, ponieważ świetnie nadaje się do ciast, owoców, muffinek, pączków czy lodów. W identyczny sposób da się przygotować jasną polewę, zastępując gorzką czekoladę białą. Jej konsystencja także będzie idealna.

Więcej na temat przygotowywania czekoladowej polewy można przeczytać na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/.

Jak przygotować czekoladową polewę o idealnej konsystencji? Podpowiadamy!
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *