Czego nie należy jeść w ciąży?

Ciąża to dla kobiety okres pełen radości, a także wyrzeczeń. Jednym z nich jest dieta, ponieważ kobieta mająca swoje dzieciątko w brzuchu nie może jeść wszystkiego. Czego nie może jeść kobieta w ciąży?

1. Surowy nabiał, jajka, mięso i ryby- tego trzeba jak najbardziej unikać. Surowe lub niedogotowane produkty mogą powodować zakażenia pokarmowe zarówno u przyszłych mam jak i u ich nienarodzonych dzieci. Należy zawsze sprawdzić dokładnie czy posiłek został prawidłowo przyrządzony.

2. Sery pleśniowe- przy ich spożywaniu istnieje możliwość zakażenia bakterią Listerii. Ze względu osłabioną odporność na zakażenia pokarmowe i infekcje u kobiet w ciąży, sery pleśniowe powinny zniknąć z ich menu.

3. Wątróbka- posiada w sobie wiele witaminy A w formie retinolu, który może być toksyczny dla płodu więc również ona powinna być wyeliminowana z codziennej diety przyszłej mamy.

4. Cukier- ten produkt powinien być bardzo ograniczony, do minimum. Powoduje on u ciężarnej przybieranie masy ciała, co może doprowadzić do cukrzycy, która jest zagrożeniem dla płodu. Cukier nie tylko szkodzi przyszłej mamie, ale także zagraża samemu dziecku, ponieważ zwiększa u niego ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.

5. Kofeina- nie jest ona całkiem zakazana, ale jeśli już kobieta w ciąży ją spożywa to powinna zostać ograniczona do minimum, ponieważ nadmierna ilość może zwiększać dwukrotnie ryzyko poronienia.

6. Alkohol- spożywamy w ciąży może spowodować nieodwracalne wady płodu, dlatego najlepiej zachować całkowitą abstynencję.

Będąc w ciąży kobiety muszą pamiętać o pewnych zasadach na temat żywienia, bo naprawdę wiele produktów spożywanych przez nas na codzień, może zaszkodzić dziecku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *