Zgaga – koszmar ciężarnych kobiet

Zgaga w ciąży – przyczyny powstawania oraz objawy

Refluks, zwany potocznie zgagą – to nieprzyjemna dolegliwość, która często uprzykrza życie kobietom w ciąży. Główną przyczyną pojawienia się tej przypadłości są zachodzące w organizmie przyszłych matek zmiany hormonalne. Chodzi tutaj o zwiększenia stężenia progesteronu, które skutkuje rozluźnieniem zwieracza przełyku i przedostawaniem się do góry soków trawiennych. Do tego dochodzi jeszcze powiększająca się stale macica, wywierająca nacisk na jelita i oczywiście ryzykowna dieta. Spożywanie tłustych, pikantnych potraw, jak również nadmiernej ilości słodyczy może znacznie przyczynić się do powstawania i nasilania zgagi w okresie ciąży. Objawia się ona uporczywym pieczeniem, czy wręcz paleniem w przełyku, kwaśnym posmakiem w ustach, a nawet bólami w okolicy mostka i nadmiernym odbijaniem.

Sposoby łagodzenia zgagi w ciąży

Aby zapobiec powstawaniu objawów zgagi bez wątpienia należy unikać przejadania się i nie nadużywać pewnych pokarmów takich jak słodycze, kawa, herbata, pikantne i tłuste potrawy. Bardzo pomocne w łagodzeniu i niwelowaniu dolegliwości są napary z mięty, rumianku oraz korzenia imbiru. Skuteczny może okazać się również roztwór szklanki wody, z łyżką miodu i octu jabłkowego, jak również łyżeczka sody oczyszczonej na jedną szklankę wody. Zawsze należy zasięgnąć rady specjalisty, by absolutnie nie narazić dziecka na niebezpieczeństwo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *