Zdrowe odżywianie w ciąży jest ważne. Warto jadać smacznie, ale zdrowo. Należy unikać alkoholu i nadmiernych ilości kawy. Można wypić raz po raz jedną kawę, ale nie non stop. Codziennie można pić herbatę, na przykład z mlekiem, czyli bawarkę. Kobiety w ciąży mogą pić soki, najlepiej wyciskane w domu. Do tego od czasu do czasu kefir czy maślankę. Codziennie należy jeść pięć posiłków, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Nie mogą one jednak być tłuste, pełne konserwantów czy słodki. Uważać trzeba na słodycze – cukier jest szkodliwy. Lepiej słodzić potrawy miodem lub ksylitolem. Cukier nie jest zdrowy, psuje zęby i może doprowadzić do rozwoju cukrzycy.
Co warto jeść w ciąży?
Na pewno owoce, warzywa, chude mięso z kurczaka czy indyka, ryby. To jedzenie jest wartościowe, godne uwagi i na pewno smaczne. Panie w ciąży muszą uważać na jedzenie. Bycie w ciąży nie oznacza jedzenia za dwoje, lepiej jeść umiarkowanie, ale zdrowo. Dietetyczka opracuje zdrową dietę dla pani w ciąży. Lekarz też powie co warto jeść i po co warto sięgać. Na pewno nie wolno pić alkoholu, a szczególnie wysokoprocentowych trunków, które uszkadzają płód. Piwo i wino też nie są wskazane, nawet likierów nie należy pić w stanie odmiennym.